top of page

Wat te doen bij zeeziekte?

  • Foto van schrijver: Manon Steenbergen
    Manon Steenbergen
  • 13 feb 2023
  • 5 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 6 sep 2023

Zeeziekte: een vervelende bijkomstigheid voor iedereen, zeker voor duikers. Wanneer je op een locatie bent waar voornamelijk bootduiken gemaakt worden en waar de weersomstandigheden ervoor zorgen dat de zee onstuimig is, kan het voorkomen dat je last krijgt van zeeziekte. Hoe wordt dit veroorzaakt en hoe kun je hier nu het beste mee omgaan? We geven je een aantal tips.


Wat is zeeziekte?

Zeeziekte is technisch gezien bewegingsziekte, ook wel motion sickness genoemd. Bewegingsziekte wordt veroorzaakt door een miscommunicatie tussen het evenwichtsorgaan en de ogen, beiden sturen verschillende informatie naar de hersenen. Iedereen kan last krijgen van zeeziekte, ook als je het niet eerder ervaren hebt. Mensen met een goed ontwikkeld evenwichtsorgaan en kinderen hebben meer kans op het krijgen hiervan.


Symptomen

Stel je voor: je bent op vakantie en hebt een bootduik gepland. Het is warm, de golven zijn hoger dan verwacht en de boot gaat van links naar rechts en op en neer. Je kijkt naar de horizon waardoor het lijkt alsof alles om je heen stil staat, maar in je lichaam voelt het alsof alles beweegt waardoor je volledig van slag raakt.


Je begint je niet lekker te voelen en ervaart symptomen zoals een droge mond, tunnelvisie, misselijkheid en gaat zweten. Je bent zeeziek en wilt eigenlijk maar 1 ding: overgeven en zo snel mogelijk terug naar land. Want op het land heb je weer vaste grond onder je voeten, waardoor je lichaam snel weer gewend raakt aan het niet op de boot zijn. Omdat dit soms niet direct mogelijk is, geven we je een aantal tips om ervoor te zorgen dat je je minder beroerd voelt.


Wat te doen bij zeeziekte?
Wat te doen bij zeeziekte?

Tip 1: Het land op!

De makkelijkste manier om van bewegingsziekte af te komen is vaste grond onder je voeten. Je evenwichtsorgaan raakt dan namelijk weer gewend aan het vaste land, waardoor je sneller van je klachten af bent. In eerste instantie denk je misschien, dit ga ik nooit meer doen, maar er is hoop. Dat je lichaam van slag raakt van zeeziekte is dus een logische reactie, maar je kunt je lichaam ook 'trainen'. Het kan soms een aantal dagen duren voordat je evenwichtsorgaan gewend is aan het feit dat de zee beweegt, waarna je geen last meer ervaart van zeeziekte.


Tip 2: Pillen tegen zeeziekte

Hier moet je natuurlijk wel voorzichtig mee zijn, en we raden je te allen tijde aan om eerst advies in te winnen bij je huisarts voordat je pillen gaat slikken tegen zeeziekte. Vaak hebben deze medicijnen namelijk bijwerkingen, waar je meer last van kunt krijgen dan in jouw geval goed is. Zeeziektetabletten hebben logischerwijs invloed op je evenwichtsorgaan en kunnen je suf maken. We raden je aan, na contact met je huisarts, om de pillen eerst op land te proberen om te kijken hoe jouw lichaam erop reageert. Je kunt dan eventueel kiezen voor een ander medicijn.


Binnen de duikwereld worden cinnarizine en scopolamine aangeraden, deze twee tabletten zijn namelijk wetenschappelijk goed onderzocht en lijken veilig voor het duiken. Van het nemen van deze tabletten in combinatie met duiken is vooralsnog geen verhoogd risico op decompressieziekte geconstateerd. In het buitenland wordt vaak gebruik gemaakt van andere zeeziektetabletten waar dimenhydrinaat in verwerkt is. Dit werkt als krachtig medicijn tegen misselijkheid en braken, maar hebben meer bijwerkingen en dan voornamelijk sufheid en slaperigheid. Dus nogmaals: neem altijd contact op met je huisarts voordat je begint aan zeekziektetabletten!


Tip 3: Kijk naar de horizon

Zodra je eenmaal op de boot bent en zeeziekte ervaart is het raadzaam om op een plek te gaan zitten waar je de horizon goed kunt zien en waar de deining minder heftig is. Vaak is dit op het benedendek, achterin de boot. Hier heb je het minst last van de heftige golven. Een bijkomend voordeel is de frisse wind die in je gezicht blaast, waardoor je klachten kunnen verminderen. Let er wel op dat je niet vlakbij de uitlaat gaat zitten waardoor je gassen inademt, dit kan al je klachten juist namelijk een stuk verergeren.


Achterin de boot, kijkend naar de horizon
Achterin de boot, kijkend naar de horizon

Tip 4: Let op wat je drinkt en eet

Zorg ervoor dat je je lichaam voldoende hydrateert. Dit betekent: niet teveel koffie en let vooral op met alcohol. Hier moet je natuurlijk sowieso goed op letten als je een duik gepland hebt. Zowel cafeĆÆne in koffie als alcohol zorgen ervoor dat je nieren gestimuleerd worden waardoor vocht je lichaam sneller verlaat, wat vervolgens je gevoeligheid voor zeeziekte verhoogt.


Let er ook op dat je geen zware, vettige maaltijden eet voordat je de boot op gaat en ook het vermijden van zuur fruit kan helpen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je maag en darmen van slag raken.


Tip 5: Zorg voor voldoende slaap

Voordat je aan iedere duik begint raden we je aan voldoende te slapen. Dit zorgt ervoor dat je uitgerust bent, beter inzicht hebt en het vermindert de kans op zeeziekte.


Tip 6: Zelfovertuiging

Wellicht een gekke tip, maar het kan werken! Wanneer je veel stress ervaart voordat je gaat bootduiken uit angst dat je zeeziek zult worden, kan het helpen om jezelf ervan te overtuigen dat je niet zeeziek wordt. Het continu denken aan zeeziek of misselijk zijn kan ervoor zorgen dat je juist klachten ervaart.


Tip 7: Eet gember

Hier zit geen wetenschappelijk onderzoek achter, maar er zijn een hoop mensen die hierbij zweren. Het eten van gember kan een ontspannende werking hebben op je maag en darmen, waardoor je minder snel misselijk wordt.


Tip 8: Spring zo snel mogelijk het water in

Op de boot heb je last van de deining van de zee en kan de boot alle kanten op gaan. In het water kan je lichaam rustig wennen aan de golven, wat ervoor kan zorgen dat je minder ervaart van zeeziekte. Uit ervaring hebben we gemerkt dat zodra je onder water bent waar geen deining meer is en je het frisse water om je heen voelt, je geen last meer hebt van zeeziekte.


Zo snel mogelijk het water in!
Zo snel mogelijk het water in!

Deze armbanden hebben een klein bolletje in het midden die zachte druk uitoefent op het 'Nei-Kant' punt in je polsen. Deze vorm van acupressuur kan ervoor zorgen dat misselijkheid veroorzaakt door zeeziekte wordt vermindert. Je kan Sea Bands zo lang dragen als je wilt, ze zijn geschikt voor zowel volwassenen als kinderen en een bijkomend voordeel is dat het geen bijwerkingen heeft. Deze kun je gemakkelijk online bestellen (zo heb je bij bij bol.com tal van opties, klik hier om ze te zien) of bij de drogist kopen (zoals bij de Etos, klik hier).


Medisch formulier

Allereerst, voorafgaande de duikcursus die je gaat volgen of de duik die je gaat maken via een nieuwe duikschool zul je gevraagd worden een medisch formulier in te vullen om te bepalen wat jouw (medische) conditie is als (aanstaand) duiker. Op dit formulier staan veel verschillende vragen waar jij eerlijk 'ja' of 'nee' op moet antwoorden. Antwoord jij 'ja' in bij het hebben van zeeziekte? Dan kan het zijn dat de betreffende duikschool je doorstuurt naar een duikarts voor een medische keuring.


Tijdens deze keuring zal de duikarts samen met jou door de ingevulde vragenlijst gaan, een lichamelijk onderzoek afnemen en het onderzoek evalueren waaruit blijkt of jij - medisch gezien - wel of niet gezond genoeg geacht wordt om te duiken. Het kan zijn dat de duikarts je doorstuurt naar de huisarts voor het verkrijgen van pillen tegen zeeziekte. Bekijk de medische verklaring hier.


Disclaimer:

De links die we gebruiken in dit artikel zijn affiliate links. Dit houdt in dat wij een klein percentage krijgen bij een eventuele aankoop. Dit kost jou uiteraard niets!

Comments


Get in touch

  • Facebook
  • Instagram

© 2023 by All Things Scuba Diving

Contact opnemen

Bedankt voor de inzending!

bottom of page