Onze top 5 beste duikmaskers
- All Things Scuba
- 6 sep 2023
- 7 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 7 sep 2023
Een onmisbaar onderdeel bij duiken is uiteraard het duikmasker. Grote kans dat je dit deel van je uitrusting als eerste aanschaft. Duikmaskers zijn namelijk relatief toegankelijk qua prijs en kunnen een groot verschil maken in het comfort tijdens je duik.
Als je je eigen duik masker koopt is het natuurlijk wel zo prettig als je er meteen ƩƩn kiest die lekker zit, goed op je gezicht past en niet lekt. Je kunt kiezen uit talloze merken, vormen en kleuren, dus keuzestress ligt op de loer. Om het je makkelijker te maken hebben we onze 5 favorieten uitgelicht.
Dit zijn onze 5 favoriete duik maskers
We hebben onze persoonlijke favoriete duikbrillen uitgekozen om op te nemen in deze lijst. Uiteraard heeft iedereen een andere voorkeur, maar doorgaans worden deze maskers als comfortabel en prettig ervaren door zowel amateur- als professionele duikers. Lees gauw verder voor onze top 5 beste duikmaskers!
Ik begin gelijk met mijn eigen persoonlijke favoriet: de Beuchat MaxLux S. Dit duikmasker heeft ƩƩn grote lens met een breed gezichtsveld en is gemaakt van superzacht silicoon - nee echt, een zachter frame ben ik nog niet tegengekomen! Dit zorgt voor een fijn en comfortabel gevoel op je gezicht.
De hoofdriem is microverstelbaar waardoor je kleine aanpassingen qua grootte kunt maken. Het ontwerp is compact, waardoor hij op de meeste gezichten goed aansluit - dit geldt ook voor smallere gezichten.
Het enige nadeel wat ik persoonlijk heb ondervonden, is dat de bril in het begin vrij lang bleef beslaan. Hoe je dit kunt voorkomen vertellen we je verderop in dit artikel.
Specificaties:
Materiaal: Siliconen
Gewicht: 185 gram
Breedte: 120 mm
Enkel glas
Voordelen:
Compact en lichtgewicht
Past op de meeste gezichten
Zacht materiaal
Microverstelbaar
Verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren
Nadelen:
Geen UV-bescherming
Dit masker beslaat de eerste duiken vrij snel - het duurt even voordat dit weg is
Heidi's lievelings is bij uitstek de Oceanic Shadow bril. Ook dit masker heeft een enkele lens en een frame van siliconen. De nadruk ligt bij deze bril op een comfortabele fit en een breed gezichtsveld.
De lens zit direct aan het siliconen vast, waardoor je geen extra frame hebt. Ddit is extra hydrodynamisch en zorgt een wijdere blik. De Oceanic Shadow heeft als specifiek kenmerk dat hij bijzonder sterk en duurzaam is. Handig voor duikers die hun masker veel gebruiken of meenemen!
Specificaties:
Materiaal: Siliconen
Voordelen:
Zeer breed gezichtsveld
Verstelbare hoofdriem
Duurzaam
Prijs
Nadelen:
Niet overal te koop
Niet geschikt voor hele smalle gezichten

3. Tusa Intega
De zoektocht naar een masker was voor Manon niet zo makkelijk, en wat was ze blij toen ze de Tusa Intega vond! Manon heeft namelijk een vrij klein en smal gezicht, waardoor de meeste maskers niet goed aansluiten en gaan lekken. Na met 15 lekkende maskers gedoken te hebben, was de Intega voor haar dƩ oplossing!
De Tusa Intega is speciaal ontworpen om zich aan te passen aan je gezicht, ongeacht je gezichtsvorm. Hiernaast is de hoofdriem lichtgewicht en gemakkelijk te verstellen, zodat je hem altijd naar wens kunt aanpassen.
Onderzoek van hun ontwerpers naar gezichtsvorm en mondbewegingen heeft geleid tot innovatieve specificaties, zoals kuiltjes in de randen, verschillende diktes silicone in het frame en extra verstevigde randen op de wang.
Specificaties:
Materiaal: Siliconen
Voordelen:
Vormt zich naar je gezicht door 3D SYNC-technologie
Gemaakt om lekken tegen te gaan
Extra makkelijk verstelbare hoofdband
Zacht contactoppervlak door Freedom Dry-technologie
Nadelen:
Prijs
Dubbele glazen, waardoor gezichtsveld kleiner wordt
Een favoriet onder veel mannelijke duikcollega's: de Scubapro Crystal Vu. Uiteraard is deze ook geschikt voor ieder ander, maar minder geschikt voor smallere gezichten.
Het grote voordeel van dit masker is dat de lenzen doorlopen in de zijkant. Hierdoor wordt je gezichtsveld panoramisch en zie je geen randen tijdens het duiken.
Het gezichtsdeel heeft een dubbele rand siliconen voor extra draagcomfort. Het volume is zo klein mogelijk gehouden, zodat het je gemakkelijker wordt gemaakt hem leeg te blazen onder water.
Specificaties:
Materiaal: Siliconen
Gewicht: 250 gram
Voordelen:
Panoramisch gezichtsveld
Laag volume voor gemakkelijk legen
EZ grips op de neus voor makkelijker klaren
Nadelen:
Niet geschikt voor kleine/smalle gezichten
Relatief groot
5. Cressi F1
Uit meerdere tests is de Cressi F1 overall als beste uit de bus gekomen in 2023. Dit masker is relatief goedkoop, comfortabel en lichtgewicht. Het siliconen frame loopt direct over in de enkele lens, waardoor je gezichtsveld verbreed wordt.
De gespen hebben een drukknop, zodat het verstellen extra makkelijk is. Het kleine formaat en volume maakt deze bril ideaal om op te bergen in de zak van je trimvest (BCD).
Specificaties:
Materiaal: Siliconen
Gewicht: 200 gram
Breedte: 163 mm
Voordelen:
Lichtgewicht
Prijs
Makkelijk verstelbaar
Breed gezichtsveld
Nadelen:
Niet geschikt voor brede gezichten
Waar moet je op letten bij het kopen van een masker?
Er zijn meerdere dingen waar je op moet letten wanneer je een masker aanschaft. Het is natuurlijk persoonlijk wat je zelf het belangrijkste vindt en wat comfortabel voor jou is. Daarom is het aan te raden om voorafgaande je aankoop het masker even te bekijken Ʃn te passen.
Pasvorm
De pasvorm is misschien wel het belangrijkste aandachtspunt bij het aanschaffen van een masker. Als een masker niet goed aansluit op je gezicht, blijven er luchtdoorgangen bestaan waar vervolgens water doorheen komt tijdens de duik. En er is weinig vervelender dan continu je masker leeg te moeten blazen onder water.
Zorg er dus voor dat er nergens op je gezicht gaten zijn tussen je huid en het frame. Ook moet het masker niet te strak zitten en voldoende ruimte hebben voor je neus.
Materiaal
De meeste duik brillen zijn gemaakt van siliconen, maar in de kwaliteit van het gebruikte materiaal kan een groot verschil zitten. Zo zijn sommige zachter en zijn andere weer dikker of smaller.
Pas het masker en ervaar hoe het materiaal aanvoelt op je gezicht: als je het voelt schuren of prikken, dan is dit niet het masker voor jou.
De meeste hoofdbanden zijn ook van siliconen gemaakt. Dit is vooral voor mensen met lang haar niet altijd even prettig. Zeker omdat nat haar er gemakkelijk aan vast blijft plakken of eromheen vastraakt. Bedenk wel dat je hier oplossingen voor hebt, zoals een stoffen mask strap bijvoorbeeld die je haar kan beschermen.
Lenzen
De lenzen van een duik masker kunnen in veel opzichten van elkaar verschillen. Het meest duidelijke verschil is een masker met enkel glas of twee glazen. In principe is dit allebei prima, maar het is persoonlijk welke jouw voorkeur heeft.
Hiernaast kunnen glazen ook gekleurd zijn of juist niet. Gekleurde glazen zorgen voor een iets andere beleving onder water, en het is dan ook belangrijk hierbij stil te staan voor je aankoop. Wel is het zo dat de meeste glazen met UV-bescherming getint zijn - dit is vooral relevant als je veel duikt in zonnige gebieden.
Riempje
Een masker kan goed op je gezicht zitten, maar hij moet ook comfortabel om je hoofd passen. Let bij aankoop dus goed op het riempje: is hij makkelijk te verstellen, kan hij gemakkelijk over je hoofd heen en kun je er eventueel een mask strap aan toevoegen?
Vooral comfortabel en makkelijk verstellen zijn belangrijke punten. Wanneer je onder water een aanpassing wilt maken, is het niet fijn om veel tijd kwijt te zijn aan het afzetten en verstellen van je masker. Check bij het passen dus of je het riempje makkelijk kunt verstellen terwijl het masker op je hoofd zit.
Prijs
Dit is natuurlijk een heel persoonlijk iets, maar iedereen heeft zijn eigen budget. Er zijn in principe hele goede brillen te vinden in iedere prijscategorie. Mocht je budget dus kleiner zijn, staar je dan niet blind op de duurdere high-end maskers.
Het is een prima aanpak om in het begin een goedkoper masker te gebruiken. Zo kun je langzaamaan ontdekken wat je prettig vindt en wat wel of niet voor je werkt. Heb je je hart verloren aan een masker uit een hogere prijscategorie, dan kun je die altijd later nog aanschaffen.

Hoe kun je een duikbril op het droge testen?
Het is niet altijd mogelijk om een bril onder water te testen en daarna te retourneren als je het niks vindt. Ook als dit wel zo is, is het belangrijk eerst even een droge test met het masker te doen. Dit gaat als volgt:
Zet het masker op je gezicht zonder het hoofdriempje om te doen;
Adem diep in, zodat het masker aan je gezicht blijft 'kleven';
Kijk even omlaag en voel langs de randen. Let op: houd hierbij je handen voor je gezicht zodat de bril niet op de grond valt als hij te klein is;
š Blijft de bril goed zitten, ook als je naar beneden kijkt? En voel je dat de volledige rand rondom je gezicht goed aansluit? Dan is de kans groot dat het duikmasker een match is!
š Voel je gaatjes waar lucht doorheen komt langs de rand? Valt hij af of voel je hem bewegen als je je gezicht beweegt? Dan kun je beter nog even doorzoeken naar een beter passend masker!
Hoe voorkom je het beslaan van het glas?
Iets wat vaak voorkomt, zeker bij nieuwere duikmaskers, is dat de glazen onder water beslaan. Dit komt door het verschil in de watertemperatuur en je lichaamswarmte. Gelukkig kun je je daarop voorbereiden en maatregelen nemen op het droge.
Voor je het water inspringt, kun je de glazen inwrijven met zeep of wasmiddel. Spoel dit hierna af. Eenmaal in het water kun je ook in je bril spugen, dit over de lenzen heen wrijven en dit weer afspoelen. Dit is misschien niet de meest charmante methode, maar effectief is het wel.
Ben je veel onderweg om te duiken? Dan is een anti-fog spray een ideale uitkomst. Deze kleine flesjes nemen weinig ruimte in in je tas en zijn altijd klaar voor gebruik. Ik persoonlijk vind deze spray van Decathlon heel fijn.
Een andere methode om nieuwe maskers niet te laten beslaan is tandpasta. Wrijf een laagje tandpasta op de binnenkant van het glas en laat dit een nacht liggen. De dag erna kun je het eraf spoelen en dit zou het beslaan onder water moeten minimaliseren. Werkt het na ƩƩn keer niet, kun je het gerust nog een keer proberen. Bijkomend voordeel is dat je masker lekker fris ruikt!
Bij nieuwe maskers kun je ook de binnenkant van het glas kort verhitten met een aansteker door deze langs het glas te bewegen. Dit is een omstreden methode, omdat als je het niet goed doet, je het glas of het frame kunt beschadigen.
Als je het wel goed doet, is het 'branden van je masker' doorgaans wel effectief.
Persoonlijk durf ik dit niet zelf te doen, maar heb ik wel aan meer ervaren duikers gevraagd dit te doen toen ik mijn masker kocht. Laat dit vooral achterwege als je niet iemand in je directe omgeving hebt die het voor je kan doen óf je goed kan uitleggen hoe het moet.
Conclusie
Een masker kopen kan een tijdrovend klusje zijn, maar is zeker de moeite waard als beginnend duiker. Wanneer je een bril vindt die qua pasvorm goed past, tilt dit je duiken echt naar een hoger niveau.
Hier koop je de beste duikmaskers
Voor het kopen van de beste duikmaskers kun je bij veel verschillende winkels terecht. Ben je op zoek naar een goed masker? Dan kunnen we je de volgende webshops aanraden:
Sommige van deze webshops hebben ook een fysieke winkel. Dit is natuurlijk fijn als je eerst wat verschillende maskers wilt bekijken en vergelijken voordat je er ƩƩn aanschaft.
Disclaimer:
De links die we gebruiken in dit artikel zijn affiliate links. Dit houdt in dat wij een klein percentage krijgen bij een eventuele aankoop. Dit kost jou uiteraard niets!
Comments