6 musthaves voor de beginnende duiker
- Sil Masturzo
- 13 feb 2023
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 7 sep 2023
Laten we meteen maar met het slechte nieuws beginnen: duiken is een dure hobby. Een volledige uitrusting loopt in de honderden, als niet duizenden euro's. Het goede nieuws is echter dat je, zeker als beginnend duiker, al deze uitrusting (nog) niet nodig hebt. Heb je net je Open Water gehaald en waag je je nu aan je eerste duiken? Dan kun je prima uit de voeten met gehuurde uitrusting van lokale duikcentra of -clubs. Toch zijn er een paar dingen waar je, zodra het kan, beter wel gelijk in kunt investeren. Dit hoeft niet veel te kosten, maar maakt een wereld van verschil onder water.
1. Masker
Allereerst een masker. Maskers die worden verhuurd door duikcentra zijn vaak een standaard maat, waardoor ze prima geschikt zijn voor de meeste mensen. Maar heb je een wat breder of smaller gezicht, dan zijn ze al gauw ongeschikt en gaan ze lekken. Ook zijn ze natuurlijk veel gebruikt, wat de kans op krassen op de glazen vergroot.
Vanuit hygiƫnisch oogpunt is het ook prettig als je je eigen masker hebt. Bijkomend voordeel is dat maskers relatief licht zijn, waardoor je ze ook makkelijk mee kunt nemen op (duik)vakantie.
Let bij het kopen van een masker goed op wat het beste bij jou past. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit ƩƩn glas of twee glazen, brede of smalle randen en het type silicoon of rubber. Ben je benieuwd wat onze aanraders zijn? Check dan onze top 5 favoriete duikmaskers!
De kosten voor een masker lopen redelijk uiteen. Zo kun je bij Decathlon en Bol.com al vanaf ā¬19,99 een degelijk masker kopen, maar dit kan bij de duurdere merken oplopen tot wel ā¬170,-. Voor ieder budget is er in ieder genoeg keuze en zijn er voldoende opties om uit te kiezen.
2. Snorkel
Optioneel voor de liefhebber: een snorkel. Bij PADI zijn snorkels tijdens trainingsduiken verplicht, maar als gecertificeerde duiker mag je zelf bepalen of je een snorkel bij je draagt. Sommige duikers zweren erbij, anderen gaan liever zonder. Mocht je bij de eerste groep behoren, is het handig om deze aan te schaffen nadat je klaar bent met je training.
Niet alleen hygiƫne is in het geval van een snorkel een belangrijk punt. Er zijn veel verschillende soorten snorkels, en het is per persoon verschillend welk type als het fijnste wordt ervaren. Zo zijn er snorkels met luchtventielen, snorkels met grotere of kleinere mondstukken, kapjes tegen waterspatten en ga zo maar door.
Ook snorkels kunnen heel budgetvriendelijk zijn. Je koopt een basic snorkel al voor ā¬4,99. Uiteraard heb je ook hier de keuze om voor duurder en technologischer te gaan, maar dat is zeker geen must.

3. Vinnen
Vinnen kunnen je duik maken of breken. De juiste vin kan je drijfvermogen verbeteren en de controle over je zwemvaardigheid oneindig veel groter maken. Wel zijn vinnen niet goedkoop, dus dit is iets waar je rekening mee moet houden.
Vaak zijn vinnen in duikcentra redelijk kort. Hierdoor heb je in het water weinig voortstuwing en moet je meer moeite doen om vooruit te komen. Hiernaast zijn dingen zoals frogkicks en backfinning een stuk lastiger.
Met je eigen vinnen kun je kiezen wat je zelf prettig vindt. En wat betreft vinnen is er oneindig veel keuze - denk aan split fins, tec fins, lange vinnen en ga zo maar door. Voor budgetopties kun je denken aan zo'n ā¬40,-, maar voor de goede vinnen die het verschil gaan maken voor je duik zit je snel tussen de ā¬100,- en ā¬200,-.
In Nederland zijn dSMB's (decoboeis) niet verplicht, maar op veel andere plekken ter wereld wel. En ook in Nederland kan het zeker geen kwaad om er een aan je uitrusting toe te voegen. Een dSMB is een opblaasbare boei, die je vanuit onder water opblaast en naar de oppervlakte laat stijgen. Zo kun je vaartuigen en zwemmers aan de oppervlakte attenderen op je aanwezigheid en weten ze dat je binnenkort opstijgt.
Zelf gebruiken we bij iedere duik een dSMB, en dragen we deze altijd bij ons. Het kan natuurlijk zo zijn dat een eventuele duikleider of buddy hem laat opstijgen, maar voor noodgevallen is het belangrijk om er ook zelf ƩƩn bij je te dragen.
dSMB's zijn qua prijs aan de iets hogere kant. Voor de ballon zelf kun je rekenen op een prijskaartje tussen de ā¬30,- en ā¬70,-. Hiernaast heb je lijn (reel) nodig om hem vanuit diepte te kunnen controleren. De prijs hiervoor kan variĆ«ren tussen de ā¬15,- en ā¬150,-.

5. Fluitje
Een fluitje klinkt misschien niet als een iets wat je zou verwachten als basisuitrusting bij duiken. Toch is het vanuit veiligheidsoverwegingen belangrijk dat je niet alleen een zichtbaar kenmerk hebt op de oppervlakte (de dSMB), maar jezelf ook kan laten horen. En laat een fluitje nou toevallig ook goed werken als hij nat is!
In principe kun je prima aan de slag met een normaal fluitje. Er zijn speciaal voor duikers wel fluitjes gemaakt in leuke vormen, zoals een vin, of fluitjes van materiaal wat beter tegen water kan. Zo is het belangrijk om niet alleen te kijken naar het fluitje, maar ook de ring waarmee hij vast zit. Je fluitje kan wel watervast zijn, als je een metalen sleutelring hebt gaat deze uiteindelijk gegarandeerd roesten.
Misschien denk je ook in dit geval, wat moet ik met een mes wanneer ik ga duiken? Maar een mes, of lijnsnijder is een belangrijk deel van je uitrusting. Mocht je onverhoopt ergens in verstrikt raken, kan dit zomaar je redding zijn.
Hiernaast is het ook heel handig om te gebruiken om visnetten en -lijnen te verwijderen uit de onderwaterwereld. Zeker in tropische wateren, waar veel koralen leven, is er helaas nog steeds veel afval uit de visindustrie te vinden die hierin verstrikt raakt. Met een mes kun je deze er voorzichtig uit snijden en zo een klein steentje bijdragen aan de gezondheid van de oceaan.
Messen en lijnsnijders zijn er in alle soorten en maten. Je kunt kiezen uit losse messen, maar ook messen en lijnsnijders die je aan je uitrusting, armen of benen kunt bevestigen. Het belangrijkste is voornamelijk dat je ervoor zorgt dat je er makkelijk bij kan, en dat het heft en de punt tijdens de duik beschermd zijn.
Disclaimer:
De links die we gebruiken in dit artikel zijn affiliate links. Dit houdt in dat wij een klein percentage krijgen bij een eventuele aankoop. Dit kost jou uiteraard niets!
Kommentare