top of page

PADI - Specialty courses

  • Foto van schrijver: Manon Steenbergen
    Manon Steenbergen
  • 13 feb 2023
  • 29 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 17 feb 2023

Er zijn talloze Specialty-cursussen die je kunt volgen om je duikervaring omhoog te krikken en het beste uit jezelf te halen onder water. Bij iedere cursus hoort een bijbehorend certificaat, en het enige waar ik aan kan denken is: Gotta Catch Them All! :)


We hebben in ons Advanced Open Water-blog - naast de verplichte Adventure-duiken die je voor deze cursus moet maken - de meest populaire Adventure-duiken waaruit je kunt kiezen tijdens deze opleiding uitgelicht.

Een Adventure-duik tijdens je AOW betekent echter niet automatisch dat je ook gecertificeerd wordt voor de betreffende PADI Specialty. Wel is het zo, dat als je bijvoorbeeld een Wrak Adventure-duik gemaakt hebt tijdens je AOW, je vrijstelling kunt krijgen voor deel van de Wrakduiken Specialty-cursus.

Opzet van een Specialty-cursus

De opzet van een PADI Specialty-cursus lijkt in basis op de PADI OW of AOW-opleidingen: het bestaat in de meeste gevallen uit een theoretisch en een praktisch gedeelte, maar per cursus worden er natuurlijk andere eisen gesteld.


Verschillende cursussen

Hieronder kun je - in alfabetische volgorde - een opsomming van de huidige Specialty-cursussen vinden die momenteel door PADI worden aangeboden. Voor sommige cursussen biedt PADI je de mogelijkheid om het theoretische gedeelte via een e-Learning te voltooien. Zo kun je in je eigen tempo en bijvoorbeeld vanuit huis het zelfstudie-deel afronden. Let er hierbij op dat, de kosten die eventueel vermeldt staan bij de betreffende Specialty-cursus, enkel de kosten van de e-Learning betreffen. Voor de praktijklessen zal het duikcentrum cursuskosten in rekening brengen. Neem voor de prijs contact op met je duikcentrum.



Adaptive Support Diver

Als jij wilt leren hoe je het beste hulp kunt bieden aan je buddy die een lichamelijke of verstandelijke beperking heeft, dan is de Adaptive Support Diver-cursus perfect voor jou! Deze cursus is ontwikkeld om je meer bewust te maken van de verschillen die er tussen duikers zijn, hoe je opmerkzamer bijbehorende individuele aandachtspunten centraal kunt stellen en de mate kunt bepalen waarin de verschillende duikers bepaalde technieken wel of niet aankunnen. Je leert aangepaste en nuttige technieken die je kunt toepassen tijdens het duiken met een buddy die duikt met een beperking.


- Vereisten: PADI OW of Freedivers vanaf 15 jaar, die de EFR Primary and Secondary Care-cursus in de afgelopen 2 jaar gevolgd en afgerond hebben, mogen aan deze cursus meedoen.

- Aanbevolen: We raden je aan om alvorens deze cursus te volgen, de Peak Performance Buoyancy-cursus voorafgaande af te ronden, zodat jij tijdens deze cursus je drijfvermogen optimaal onder controle hebt.

- Opzet van de cursus: Eén theorieles en twee praktische workshops, waarvan één in beschut water (bijvoorbeeld een zwembad) en één in het buitenwater (bijvoorbeeld in een meer of in de open zee).

- Tijdsbesteding: 1-2 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Adaptive Support Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.


PADI Adaptive Support Diver
PADI Adaptive Support Diver

Altitude Diver

Altijd al eens willen weten hoe het voelt om de onderwaterwereld te verkennen van een kristalhelder meer in de bergen? Dan is deze cursus voor jou weggelegd. Iedere duik die gemaakt wordt op 300 meter boven zeeniveau wordt beschouwd als een Altitude Dive. Deze cursus opent een nieuwe wereld aan ontdekkingen onderwater.


- Vereisten: PADI (Junior) OW Divers van minimaal 10 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen.

- Aanbevolen: Naast je basisduikuitrusting is het goed mogelijk dat je, in verband met het koude water, een droogpak nodig hebt. Afhankelijk van het zicht op de duikstek kan het zijn dat je duikprofessional andere uitrusting aanraadt.

- Opzet van de cursus: Tijdens deze cursus is het leren plannen van je duik op locaties waar je vanwege hoogteverschil een lagere omgevingsdruk aan de oppervlakte hebt een belangrijk onderdeel. Je leert het plannen en organiseren van je duik op hoogte, inclusief de juiste technieken en procedures, alsmede hoe je je duikcomputer kunt instellen of hoe je bergmeer-duikprofielen moet berekenen aan de hand van de RDP-tabel of eRDPML. Verder leer je hoe je problemen kunt voorkomen en - indien deze op hoogte optreden - je moet handelen in noodsituaties.

- Tijdsbesteding: 1-2 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Altitude Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.


Boat Diver

Heb je al vaker gedoken, maar ben je nog onbekend met het duiken vanaf een boot? Tijdens deze cursus leer je meer over het duiken vanaf verschillende typen boten (denk hierbij aan een live-aboard of een kleine duikboot), leer je nautische terminologie, de etiquette en gedragsregels van, en veiligheidsprocedures op een duikboot en oefen je het gebruik van stromings- of meerlijnen, een SMB en hoe je het water in en uit gaat. Verder doe je extra kennis op welke spullen je nodig hebt voor een boottrip, hoe je je duikuitrusting op de juiste manier opbergt en hoe je eventuele zeeziekte kunt voorkomen of verminderen.


- Vereisten: PADI (Junior) OW Divers van minimaal 10 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen. Verder heb je naast je basisuitrusting een oppervlaktemarkeringsboei of SMB nodig.

- Aanbevolen: Een kit met reserveonderdelen. Afhankelijk van het duikcentrum kan het zijn dat je duikprofessional andere aanvullende uitrusting aanraadt.

- Opzet van de cursus: Naast het theoretische deel maak je twee duiken vanaf een boot.

- Tijdsbesteding: 1-2 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Boat Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.

- PADI e-Learning: Het is mogelijk het theoretische deel van deze cursus via eLearning te voltooien. De kosten hiervoor bedragen €142,00.


PADI Boat diver
PADI Boat Diver

Cavern Diver

Altijd al benieuwd geweest hoe het is om onderwater grotten te bezoeken? Dan is deze cursus voor jou! Grotten komen in veel duikgebieden voor, in zowel zoetwater als bij vulkanische eilanden of kusten van kalksteen. Tijdens deze Specialty leer jij de benodigde kennis en vaardigheden die je nodig hebt om grote, kleine, donkere of lichte grotten te verkennen. Om dit avontuur te ervaren ga je een grot in waarbij je het omgevingslicht van buiten de grot blijft zien, zodat je altijd een eenvoudige mogelijkheid hebt om weer terug naar het open water te keren.


Na afronding van deze cursus heb je meer kennis over gespecialiseerde apparatuur voor grotduiken, zoals een duiklamp of back-up ademapparatuur. Je weet hoe je desoriëntatie voorkomt, alsmede hoe je omgaat met opdwarrelend slib. Verder kun jij een duikplanning maken, inclusief afstands- en dieptelimieten en het managen van je luchtvoorraad.


- Vereisten: PADI AOW Divers van minimaal 18 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen. Je hebt naast je basisduikuitrusting ook een hoofdduiklamp en kleinere back-up lamp en haspel nodig. Afhankelijk van het duikcentrum kan het zijn dat je duikprofessional andere aanvullende uitrusting aanraadt.

- Opzet van de cursus: De cursus bestaat uit vier duiken. Tijdens de eerste duik leer je buiten een grot hoe om te gaan met een lijn en haspel, en oefen je noodprocedures. Tijdens de laatste drie duiken ga je ook daadwerkelijk de grot in om je vaardigheden te oefenen en in praktijk te brengen.

- Tijdsbesteding: 2-3 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Cavern Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.


PADI Cavern Diver Specialty
PADI Cavern Diver Specialty

Coral Reef Conservation

Ben jij geïnteresseerd in de onderwaterwereld en koraalriffen, maar rijkt jouw kennis niet verder dan de basis? Deze Specialty leert je meer over het levendige koraalrif, wat je er allemaal kunt zien en nog belangrijker: wat het belang is van een rif-ecosysteem. Deze cursus zorgt ervoor dat jij riffen alsmede het behoud hiervan meer gaat waarderen en hoe je deze onmisbare systemen kunt helpen beschermen.


Tijdens theorielessen kom je meer te weten over de functie van koraalriffen, de complexe aard van het zeeleven, waarom de riffen zo ontzettend belangrijk zijn en wat de reden is waarom er zoveel riffen in ernstige problemen verkeren. Je leert wat jij kunt doen om verdere afbraak van riffen tegen te gaan en hoe Project AWARE duikers en watersporters verenigt om écht verschil te kunnen maken.


- Vereisten: Voor deze cursus gelden geen deelnamevereisten of leeftijdsbeperkingen. Je hoeft ook het water niet in.

- Aanbevolen: Tijdens deze cursus wordt de stof in het digitale handboek AWARE - Our World; Our Water behandelt. Dit boek kun je gratis downloaden op de Project AWARE-website. We raden je aan om het hoofdstuk over koraalriffen alvast door te nemen alvorens je aan deze cursus begint.

- Opzet van de cursus: Voor deze cursus volg je enkel klassikale lessen.

- Tijdsbesteding: 1 dag.


Deep Diver

Vind je het leuk om na het behalen van je duikbrevet ondiepe duiken te maken, maar heb je je altijd afgevraagd wat er zich onder 18 meter bevindt? Dan is de Deep Diver Specialty-cursus perfect voor jou! Hierna mag je namelijk tot wel 40 meter diepte afzakken om het onderwaterleven nog uitgebreider te ontdekken. Tijdens deze cursus leer je onder andere hoe je diepere duiken moet plannen en wat dit voor invloed heeft op je luchtvoorraad, hoe je narcose kunt herkennen en hoe hiermee om te gaan onder water alsmede hoe je je persoonlijke grenzen leert herkennen. Maar ook veiligheidsprocedures, buddyteam-procedures en het correct uittrimmen op diepte komen aan bod.


Bij het theoretische gedeelte leer je wat er op deze diepte gebeurt met druk en hoe dit invloed heeft op jou, je lichaam en je apparatuur. Tijdens de duik neemt je instructeur je mee op een diepe duik tot 40 meter, waar je demonstraties krijgt van hoe de druk dingen beïnvloedt (bijvoorbeeld door een plastic flesje mee te nemen), hoe kleur verandert en leer jij het zelfvertrouwen te krijgen om de onderwaterwereld op deze diepte te verkennen.


- Vereisten: PADI Adventure Divers van minimaal 15 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen. Naast je basisduikuitrusting heb je een duikcomputer nodig.

- Aanbevolen: We raden je aan een duiklamp mee te nemen.

- Opzet van de cursus: Na het afronden van het theoretische gedeelte maak je vier duiken met een PADI-instructeur.

- Tijdsbesteding: 2-3 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Deep Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.

- PADI e-Learning: Het is mogelijk het theoretische deel van deze cursus via eLearning te voltooien. De kosten hiervoor bedragen €142,00.


PADI Deep Diver Specialty
PADI Deep Diver

Delayed Surface Marker Buoy (DSMB) Diver

Op sommige duikbestemmingen is een decoballon, signaleringsboei of kortweg een DSMB een vereist onderdeel van je duikuitrusting, denk aan duikstekken waarbij stromingen voorkomen en waar bootverkeer is. Door een Delayed Surface Marker Buoy op te laten voordat je aan de opstijging begint (en dus voordat je aan de oppervlakte komt), schippers of andere duikers attenderen dat er duikers onder water aanwezig zijn.


Je leert tijdens deze cursus over alle voordelen van een DSMB en hoe je voor extra veiligheid - in het geval van stroming of het ontbreken van andere visuele referenties - je DSMB-lijn kunt gebruiken om een veiligheidsstop te maken. Verder leer je over verschillende soorten DSMB's, haspels en hoe je deze kunt voorbereiden en opbergen. In de praktijk oefen je het oplaten van je ballon vanuit een vaste positie, maar ook vanuit een positie waarin je omringd wordt door water.

Wil jij graag leren hoe te duiken met een DSMB? Volg dan deze Specialty!


- Vereisten: PADI OW Divers van minimaal 12 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen. Hiernaast heb je een DSMB en haspel nodig.

- Aanbevolen: Afhankelijk van het duikcentrum kan het zijn dat je duikprofessional andere aanvullende uitrusting aanraadt.

- Opzet van de cursus: Theorieles en twee duiken.

- Tijdsbesteding: 1-2 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Delayed Surface Marker Buoy Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.


PADI Delayed Surface Marker Buoy (DSMB) Diver
PADI Delayed Surface Marker Buoy (DSMB) Diver

Digital Underwater Photographer

Gek op fotograferen én op de prachtige onderwaterwereld? Goed nieuws! Met de Digital Underwater Photographer Specialty-cursus leer jij hoe je onder water foto's moet maken. Je kunt je voorstellen dat het bedienen van je fototoestel en het fotograferen van zeedieren van verschillende groottes andere skills vereist.


Je leert tijdens deze cursus onder andere hoe je zeeleven fotografeert, een onderwaterlamp gebruikt, hoe verstrooiing te vermijden en hoe kleuren te verbeteren. Tijdens deze Specialty krijg je tips van een professional waarna je praktijkervaring opdoet met een compactcamera of actiecamera. Je kunt hiervoor je eigen camera gebruiken of wellicht een camera huren bij de duikschool.


- Vereisten: PADI (Junior) OW Divers van minimaal 10 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen. Naast je basisduikuitrusting heb je een digitale onderwatercamera en een computer nodig waarop je je geschoten afbeeldingen kunt downloaden en bekijken.

- Aanbevolen: We raden je aan tijdens deze cursus gebruik te maken van je eigen camera en flitsers, zodat je goed vertrouwd raakt met de precieze werking ervan onder water.

- Opzet van de cursus: Buiten een theorieles maak je twee duiken.

- Tijdsbesteding: 2 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Digital Underwater Photographer Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.

- PADI e-Learning: Het is mogelijk het theoretische deel van deze cursus via eLearning te voltooien. De kosten hiervoor bedragen €142,00.


Dive Against Debris

Maak iedere duik een verschil voor het milieu: met de Dive Against Debris Specialty haal je de wetenschapper in jezelf naar buiten. Tijdens deze cursus leer je vaardigheden om duikstekken schoon te houden, afval uit het water te vissen en het uitvoeren van onderzoeken. Je wordt geïnformeerd over verschillende soorten afval in de zee, de schade die dit aanricht, waar het afval vandaan komt en hoe duikers een grote rol spelen in het oplossen van het probleem.


Maar ook hoe je precies een onderzoek uitvoert, bij welke duikstekken je dit doet en hoe vaak, wat je wel kan meenemen en wat je beter kunt laten liggen, welke duikprofielen je aanhoudt en welke apparatuur je nodig hebt. Vervolgens leer je hoe je je kunt aansluiten bij Project AWARE en hoe je het afval wat je gevonden hebt kunt melden. Tijdens de duik ga je daadwerkelijk een onderzoek uitvoeren, waarna je het gevonden afval weegt, sorteert, documenteert, opruimt en log je de clean up-duik bij Project AWARE.


- Vereisten: PADI (Junior) OW Divers van minimaal 12 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen.

- Aanbevolen: Alvorens je begint aan deze cursus, kun je alvast wat voorwerk doen. Via de Project AWARE-website kun je de Dive Against Debris- en Marine Debris Identification-gidsen, alsmede de gegevenskaart te downloaden.

- Opzet van de cursus: Deze cursus bestaat uit een klassikale les, waarna je één buitenwaterduik maakt.

- Tijdsbesteding: 1-2 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Dive Against Debris Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.


Dive Against Debris
Dive Against Debris

Diver Propulsion Vehicle

Verken de onderwaterwereld met een onderwaterscooter! Met de DPV Specialty ga je sneller van A naar B, bespaar je lucht en kun je meer zien. Tijdens deze cursus leer je over verschillende type DPV's, hoe je met een onderwaterscooter omgaat en laat je instructeur verschillende manoeuvres zien, alsmede hoe je de juiste diepte aanhoudt en problemen voorkomt. Verder krijg je tips hoe je een DPV gebruikt als je duikt met een buddy en deze uit het oog verliest, hoe te snel opstijgen/afdalen te voorkomen en wat te doen als je schroef verstrikt raakt of je accu leeg raakt.


- Vereisten: PADI (Junior) OW Divers van minimaal 12 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen.

- Opzet van de cursus: Na het afronden van het theoretische gedeelte maak je twee duiken.

- Tijdsbesteding: 1-2 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Diver Propulsion Vehicle Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.

- PADI e-Learning: Het is mogelijk het theoretische deel van deze cursus via eLearning te voltooien. De kosten hiervoor bedragen €142,00.


Drift Diver

Er zijn een hoop duikstekken ter wereld waar (veel) stroming aanwezig is. Zeker als je interesse ligt bij het zien van mega-fauna, is de kans groot dat je op stekken met een aardige portie stroming gaat duiken.

Om te weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan, raden we je aan de Drift Diver Specialty te volgen.


Je krijgt tijdens deze cursus tips van een ervaren instructeur waarmee je het uittrimmen, navigeren, communiceren met je buddy en het gebruiken van oppervlaktesignaleringsmiddelen oefent. Je leert naast de beginselen van het duiken bij milde of harde stroming onder andere meer over de oorzaken en gevolgen van zeestromen, hoe je bij stroming het water ingaat en afdaalt, hoe je langzaam over een rif zweeft of zo snel mogelijk door het water vliegt, maar ook hoe je een drijver, lijnen, haspel of andere veiligheidsuitrusting voor stromingsduiken gebruikt.


Na het afronden van deze Specialty heb jij de benodigde vaardigheden en het zelfvertrouwen om te duiken in een stroming: je weet hoe je uit een stroming moet komen, hoe je verschillende stromingen in je voordeel kunt gebruiken en het allerbelangrijkst, hoe de duik veilig blijft.


- Vereisten: PADI (Junior) OW Divers van minimaal 12 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen.

- Aanbevolen: We raden je aan om een SMB aan te schaffen voorafgaande je aan deze cursus deelneemt. Zo kun je oefenen met en vertrouwd raken aan je eigen uitrusting.

- Opzet van de cursus: Deze cursus bestaat uit een theoretisch gedeelte, waarna je twee stromingsduiken maakt.

- Tijdsbesteding: 1-2 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Drift Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.

- PADI e-Learning: Het is mogelijk het theoretische deel van deze cursus via eLearning te voltooien. De kosten hiervoor bedragen €142,00.


Dry Suit Diver

Ben jij een koukleum? Dan is de Dry Suit-cursus wellicht iets voor jou. In tegenstelling tot duiken in een wetsuit - ofwel natpak - blijf je met een drysuit, dat gevuld is met lucht, droog tijdens je duik. Zo blijf je warm in kouder water!


Tijdens deze Specialty leer je onder andere hoe je de lucht in je droogpak controleert, wat de verschillen in uittrimmen ten opzichte van een duiken in een wetsuit zijn, welke onderkleding je draagt en je komt meer te weten over algemene problemen en hoe hiermee om te gaan. Oefen het aan- en uittrekken van je droogpak, bepaal hoeveel gewicht je nodig hebt en train de basisvaardigheden in het zwembad. Nadat je deze onder de knie hebt, breng je je opgedane kennis in praktijk tijdens twee buitenwaterduiken.


- Vereisten: PADI (Junior) OW Divers van minimaal 10 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen.

- Aanbevolen: Een droogpak aanschaffen is een grote uitgave. Ben je van plan om vaker te duiken in kouder water, dan is het investeren in je eigen drysuit alvorens je aan deze cursus begint aan te raden. Zo raak je vertrouwd met de werking ervan en leer je hoe je je droogpak kunt onderhouden. Mocht je liever een droogpak huren, is dit natuurlijk ook een optie.

- Opzet van de cursus: Buiten theorie, leer je tijdens één zwembadsessie en twee duiken hoe je met een droogpak duikt.

- Tijdsbesteding: 2-3 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Dry Suit Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.

- PADI e-Learning: Het is mogelijk het theoretische deel van deze cursus via eLearning te voltooien. De kosten hiervoor bedragen €142,00.


Emergency Oxygen Provider

Wil jij in staat zijn om anderen in een noodsituatie hulp te kunnen verlenen? Met de Emergency Oxygen Provider-cursus leer je hoe en wanneer je noodzuurstof moet toedienen en de nodige zorg kunt bieden. Deze cursus is overigens voor iedereen, of je nu een duiker, snorkelaar, strandwachter of badmeester bent of bijvoorbeeld werkzaam bent op een boot.


Tijdens deze Specialty kom je meer te weten over duikgerelateerde verwondingen, verschillende soorten zuurstofsystemen en de nodige veiligheidsoverwegingen die je in acht moet nemen zodra je met zuurstof werkt. Je leert hoe je een zuurstofsysteem in elkaar zet en demonteert, hoe je een beademingsmasker met reservoir inzet voor het toedienen van zuurstof aan een ademende duiker, maar ook hoe je een pocketmasker inzet bij het toedienen van zuurstof aan een niet-ademende duiker.


- Vereisten: Voor deze cursus gelden geen deelnamevereisten of leeftijdsbeperkingen. Je hoeft ook het water niet in.

- Opzet van de cursus: Voor deze cursus volg je enkel klassikale lessen.

- Tijdsbesteding: 1-2 dagen.


Enriched Air (Nitrox) Diver

Volg de PADI Nitrox Diver Specialty als jij wilt genieten van langere duiken op diepte. Enriched Air, Nitrox of EANx is verrijkte lucht dat minder stikstof bevat dan normale lucht. Het ademen van minder stikstof betekent dat jij langer kunt duiken en kortere surface intervallen nodig hebt. Tijdens deze cursus leer je meer over verrijkte lucht, waarom je hiermee langer kunt duiken, hoe je een zuurstof-analyser gebruikt en hoe je de lucht in je fles analyseert, alsmede hoe je je duikcomputer moet instellen op duiken met EANx.


- Vereisten: PADI OW Divers van minimaal 12 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen.

- Aanbevolen: Zodra je een optionele duik maakt en je eigen uitrusting gebruikt, controleer dan van tevoren of deze compatibel zijn met nitrox.

- Opzet van de cursus: De cursus bestaat uit een theoretische les met praktijkoefeningen. Je kunt twee optionele duiken maken om je kennis in praktijk te brengen.

- Tijdsbesteding: 1-2 dagen.

- Vrijstelling: Aangezien je de cursus kunt afronden met slechts het theoriegedeelte, is vrijstelling hiervoor niet mogelijk.

- PADI e-Learning: Het is mogelijk het theoretische deel van deze cursus via e-Learning te voltooien. De kosten hiervoor bedragen €196,00.


Equipment Specialist

Leer hoe je basisreparaties uitvoert tijdens de PADI Equipment Specialist-cursus en voorkom dat je een duik moet missen omdat je een klein probleem met je duikuitrusting hebt. Raak vertrouwd met je eigen uitrusting, los problemen op met je apparatuur of voer kleine reparaties uit - denk hierbij aan een ontbrekende o-ring, een scheur in je wetsuit of een gebroken vinband. Leer tevens hoe je uitrusting het beste te reinigen en onderhouden en krijg tips hoe je het beste een onderdelenset kunt samenstellen.


- Vereisten: PADI (Junior) OW Divers van minimaal 10 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen.

- Aanbevolen: We raden je aan - indien je in bezit bent van je eigen uitrusting, deze mee te nemen.

- Opzet van de cursus: Voor deze cursus volg je enkel klassikale lessen.

- Tijdsbesteding: 1 dag.

- PADI e-Learning: Het is mogelijk het theoretische deel van deze cursus via e-Learning te voltooien. De kosten hiervoor bedragen €142,00.


Fish Identification

Na een duik vraag je je wellicht wel eens af, wat voor vissen heb ik nu eigenlijk allemaal gezien? Met de Fish ID Specialty leer je onder andere in welke families en hoofdgroepen een specifieke vis valt en welke kenmerken deze groepen hebben. Nadat je gedurende het klassikale deel van deze cursus geleerd hebt verschillende soorten vissen te herkennen aan de hand van hun vorm, tekeningen of vinnen, zal je merken dat je de vissen ook makkelijker uit elkaar kunt houden tijdens de duiken die gaat maken. Tijdens de duik neem je een potlood mee en een lei, waarmee je onder water kunt schrijven en bijhouden wat je ziet.


Je kiest onder water een vis uit en noteer je op een notitieblok welke kenmerken de vis heeft. Denk hierbij aan eventuele bakkebaarden, de hoeveelheid vinnen alsmede de vorm en lengte. Is de vis rond, dun of plat? Waar heb je de vis gevonden? Op een rif of bijvoorbeeld op de bodem? Was de vis alleen te vinden, of wellicht samen in een paar, een groep of grote school? Wat is het karakter? Vertoont de vis territoriaal gedrag, of wellicht verlegen of nieuwsgierig? Eenmaal bovenwater verzamel je alle data en kun je op basis hiervan vaststellen welke vis je gespot hebt. Door het zeeleven te herkennen tijdens je duik geniet je nog meer van het onderwaterleven dan je al deed!


- Vereisten: PADI (Junior) OW Divers van minimaal 10 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen.

- Aanbevolen: We raden je aan een notitieblok, speciaal voor onderwater, mee te nemen. Hiernaast is het handig om een visherkenningsboek - indien beschikbaar - mee te nemen.

- Opzet van de cursus: Je volgt een theorieles waarna je twee buitenwaterduiken maakt.

- Tijdsbesteding: 1-2 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Fish ID Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.


PADI Fish Identification
PADI Fish Identification

Full Face Mask Diver

Duik je vaak in wat kouder water, of wil je gewoonweg door zowel je neus als je mond kunnen ademen onder water? Dan is deze cursus voor jou. Het duiken met een volgelaatsmasker biedt meer comfort in (extreem) koud water, alsmede de mogelijkheid om communicatie-apparatuur te gebruiken tijdens het duiken.


Beroepsduikers gebruiken een Full Face Mask bijvoorbeeld om hun ogen en neus te beschermen tegen verontreiniging in het water, maar ook wetenschappelijke onderzoeksduikers maken gebruik van dit type masker. Maar je hoeft natuurlijk geen beroepsduiker te zijn of worden om deel te nemen aan deze cursus. Als je moeite hebt met een gebruikelijk masker, is het reden genoeg om eens uit te proberen of een volgelaatsmasker je duikervaring comfortabeler maakt.


Tijdens de cursus leer je over verschillende soorten maskers, hun kenmerken en onderdelen waarna je technieken leert om je masker voor te bereiden, er daadwerkelijk mee te duiken en hoe je volgelaatsmasker te onderhouden. Je zult eerst vaardigheden gaan oefenen in beschut water (bijvoorbeeld een zwembad), waarna je twee duiken maakt in open water. Na het afronden van de Specialty weet jij hoe je je masker voorbereidt en controleert, 'm onder water kunt verstellen en leegblazen en weet jij de juiste stappen te volgen in het geval je zonder lucht komt te zitten.


- Vereisten: PADI (Junior) OW Divers van minimaal 12 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen.

- Opzet van de cursus: Eén theorieles en drie duiken, waarvan één in beschut water (bijvoorbeeld een zwembad) en twee buitenwaterduiken.

- Tijdsbesteding: 1-3 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Full Face Mask Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.


Ice Diver

Je hebt koud en extreem koud. Indien extreem en uitdagend als muziek in je oren klinken, is ijsduiken misschien iets voor jou. Onder het ijs duiken is niet te vergelijken met duiken in tropisch water of in een meer. Je krijgt te maken met avontuurlijke duikstekken en condities die niet veel duikers nog ervaren hebben of zullen ervaren. Het behalen van deze Specialty maakt jou buiten een gerespecteerde duiker, op meer fronten zelfverzekerder en meer ervaren.


Je kunt je voorstellen dat samenwerking tussen jou en je buddy optimaal moet zijn. Je leert tijdens het klassikale deel dan ook wat de verschillende rollen en bijbehorende verantwoordelijkheden zijn van het ondersteunend personeel, de verzorgers maar ook veiligheidsduikers. Verder leer je over verschillende typen ijs, hoe je het beste een duikstek kunt kiezen, welke voorbereidingen je moet treffen, wat de noodprocedures zijn en alle ins-en-outs rondom je apparatuur.


Tijdens het duiken oefen je de opgedane kennis en vaardigheden zoals het gebruiken en zekeren van veiligheidslijnen, de verschillende handsignalen en andere vormen van communicatie en hoe je omgaat met eventuele problemen en de procedures die je als veiligheidsduiker moet volgen.


- Vereisten: PADI AOW Divers van minimaal 18 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen. Verder heb je voor deze cursus een droogpak nodig en moet je in het bezit zijn van je Dry Suit Diver-specialty.

- Aanbevolen: Het duikcentrum kan je mogelijk andere uitrusting aanraden specifiek ontworpen voor ijsduiken, zoals een opvouwbare snorkel of backup-luchtvoorziening (denk hierbij aan een ponybottle).

- Opzet van de cursus: Naast het theoretische deel maak je drie ijsduiken.

- Tijdsbesteding: 2-3 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Ice Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.


Multilevel Diver

Voordat duikcomputers bestonden werden duikprofielen berekend met behulp van een duiktabel. Het plannen van een duik werd gedaan vanaf de oppervlakte naar de maximum diepte en weer terug. Met de Multilevel Diver Specialty leer je tijdens je theorieles hoe duikcomputers tegenwoordig je diepte en duiktijd analyseren, maar kom je ook meer te weten over het plannen van duiken met meerdere diepteniveaus met behulp van de eRDPML.


Samen met je instructeur neem je de decompressietheorie door. Dit is belangrijk, want multilevelduiken en decompressiemodellen waar duikcomputers gebruik van maken, zijn op deze theorie gebaseerd. Het praktische deel bestaat uit twee multilevelduiken: voor de eerste plan je een duik die bestaat uit twee diepteniveaus, en voor de tweede ga je een duik plannen en maken van drie diepteniveaus.


- Vereisten: PADI (Junior) OW Divers van minimaal 12 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen.

- Aanbevolen: We raden je aan in het bezit te zijn van je eigen duikcomputer. Een leitje waarop je data kunt noteren tijdens je duik is ook aan te raden.

- Opzet van de cursus: Buiten de theorieles om, maak je twee buitenwaterduiken met verschillende diepteniveaus.

- Tijdsbesteding: 1-2 dagen.


Night Diver

Geniet je overdag van de onderwaterwereld, ben je comfortabel in het water en lijkt het jou geweldig om 's nachts af te dalen? Dan is de Night Diver Specialty voor jou weggelegd. Net als boven water is alles gedurende de nacht onder water anders. Dagdieren trekken zich terug en nachtdieren komen tevoorschijn. Je krijgt nieuwe dieren te zien of dieren die normaal overdag slapen worden ineens actief.


De theorie geeft je de kennis hoe je je zaklamp optimaal kunt gebruiken onder water, hoe je je handsignalen zichtbaar houdt voor je buddy maar ook hoe je voorkomt om te gedesoriënteerd te raken in het donker. Vaak ga je tijdens zonsondergang naar beneden, zodat je onder water langzaamaan kunt wennen aan het donker, waarna je leert navigeren onder water bij nacht.


- Vereisten: PADI (Junior) OW Divers van minimaal 12 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen.

- Aanbevolen: Naast je basisuitrusting heb je zowel een hoofdduiklamp als back-up lamp nodig. Het valt te overwegen deze zelf aan te schaffen, zodat je tijdens de cursus leert hoe je met je lamp(en) om moet gaan en eraan kunt wennen.

- Opzet van de cursus: Deze cursus bestaat uit een theoretisch deel, waarna je drie nachtduiken maakt.

- Tijdsbesteding: 2-3 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Night Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.

- PADI e-Learning: Het is mogelijk het theoretische deel van deze cursus via e-Learning te voltooien. De kosten hiervoor bedragen €142,00.


Peak Performance Buoyancy

Drijfvermogen - of buoyancy in het Engels - en hier onder water uitstekende controle over hebben is wat jou zal onderscheiden als duiker. Het perfectioneren van je drijfvermogen maakt van een redelijke duiker een goede, zelfverzekerde en ontspannen duiker: het is dan ook één van de belangrijkste skills om onder de knie te hebben. Na het verbeteren van je trimvaardigheden ben je je bewuster van je aanwezigheid onderwater, zwem je niet per ongeluk tegen koralen of je buddy en verstoor je het onderwaterleven niet.


En dat is niet het enige, er zijn nog talloze andere voordelen aan het optimaal controleren van je drijfvermogen. Je zweeft moeiteloos door het water: je duikt met de juiste hoeveelheid lood en leert met je ademhaling te bepalen of je omhoog of naar beneden gaat, waarna je onder water je trimvest eigenlijk nauwelijks hoeft te gebruiken. Maar ook je luchtverbruik zal verbeteren naarmate je je drijfvermogen blijft oefenen.


In het geval van deze cursus is de theorie relatief kort – Peak Performance Buoyancy is namelijk echt een kwestie van oefenen! Je zult de basisbeginselen wel uitgelegd krijgen, ook zodat je onder water de aanwijzingen van je instructeur makkelijk begrijpt, maar de duiken zelf zijn absoluut het leukste deel. Er zijn duikstekken met bijvoorbeeld metalen structuren waar je doorheen, onderdoor of tussendoor kunt zwemmen - maar indien deze niet beschikbaar zijn kan je instructeur onder water een soort hindernisbaan voor je creëren. Hoe je de opgedane kennis onder water ook oefent: het uiteindelijke doel is natuurlijk om niets aan te raken. Wat ons bij ATSD betreft is deze cursus absoluut een aanrader!


- Vereisten: PADI (Junior) OW Divers van minimaal 10 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen.

- Aanbevolen: Idealiter gebruik je tijdens deze cursus je eigen duikuitrusting, zodat je bij elke duik over dezelfde uitrusting beschikt en hiermee je drijfvermogen kan blijven verbeteren.

- Opzet van de cursus: Deze cursus bestaat uit een theoretisch gedeelte waarbij je de basisbeginselen uitgelegd krijgt waarna je twee buitenwaterduiken maakt. Je leert onder andere hoeveel lood je nodig hebt, hoe je dit verdeelt over je lichaam, hoe je je lichaamshouding stroomlijnt en oefen je het uittrimmen onderwater.

- Tijdsbesteding: 1-2 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Peak Performance Buoyancy Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.

- PADI e-Learning: Het is mogelijk het theoretische deel van deze cursus via e-Learning te voltooien. De kosten hiervoor bedragen €142,00.


Project AWARE Specialist

Maak tijdens iedere duik een verschil en bescherm de oceaan na het voltooien van de Project AWARE Specialist-cursus. Deze cursus is een inleiding tot Project AWARE - de wereldwijde beweging die zich inzet tot het beschermen van onze oceanen en al het onderwaterleven. De Foundation heeft miljoenen duikers bewust gemaakt van de bedreigingen voor het milieu, onder andere de grootste en snelst groeiende groep burgerwetenschappers voor mariene onderzoeksprojecten ter wereld opgericht, bijgedragen aan de invoering van een internationaal beschermingsbeleid voor meer dan 25 kwetsbare haaien- en roggensoorten alsmede meer dan 2 miljoen stuks afval uit de zee gevist.


Je leert tijdens deze Specialty onder andere wat de 10 tips voor duikers om de waterplaneet te beschermen inhouden en deze te begrijpen, je krijgt inzicht in hoe onze keuzes van zowel boven als onder water de waterplaneet beïnvloeden en houdt interactieve discussies. Ontwikkel hierna voor jezelf een actieplan waarin je bepaalt hoe jij zelf een verschil kunt maken. Word de nieuwe Project AWARE Specialist en draag je steentje bij!


- Vereisten: Voor deze cursus gelden geen deelnamevereisten of leeftijdsbeperkingen. Je hoeft ook het water niet in. Deze cursus is dus ideaal voor zowel duikers als niet-duikers.

- Aanbevolen: We raden je aan voorafgaande deze cursus een kijkje te nemen op de Project AWARE- of Dive Against Debris-website. Hier vind je allerlei informatie over wat de Foundation inhoudt, tips om de oceaan te beschermen en ben je op de hoogte van de laatste updates.

- Opzet van de cursus: Voor deze cursus volg je enkel klassikale lessen.

- Tijdsbesteding: 1 dag.


Search and Recovery Diver

Tijdens deze cursus leer je hoe je verschillende verloren voorwerpen onder water kunt terugvinden met bijpassende zoekpatronen, verbeter je je nagivatievaardigheden en oefen je hoe je grotere en zwaardere objecten mee naar boven kunt nemen door middel van een hefballon. Nadat je het theoretische deel afgerond hebt met je instructeur maak je vier duiken om je kennis in de praktijk te brengen.


Je maakt en plant een zoekactie - je verzamelt de nodige informatie over het voorwerp, organiseert een zoekopdracht en kiest een effectief zoekpatroon tijdens verschillende oefenscenario's. Je gaat op zoek naar grote en kleine voorwerpen, gebruikt hierbij een hefballon en bij de laatste duik boots je een georganiseerde zoekactie na. Deze cursus is niet alleen uitdagend, maar na afronding ook lonend: jij kan zomaar de volgende keer dat iemand iets verliest tijdens het duiken de Search & Recovery-held zijn die het voorwerp terugvindt!


- Vereisten: PADI (Junior) OW Divers met Underwater Navigator-brevet van minimaal 12 jaar oud óf PADI (Junior) AOW Divers mogen aan deze cursus meedoen. Voor deze cursus heb je een kompas nodig.

- Aanbevolen: We raden je aan voor deze cursus over een leitje te beschikken, waarop je onder water notities kunt maken.

- Opzet van de cursus: Je volgt klassikale lessen om het theoretische deel af te ronden, waarna je vier buitenwaterduiken maakt om de opgedane kennis in de praktijk te brengen.

- Tijdsbesteding: 2-3 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Search & Recovery Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.

- PADI e-Learning: Het is mogelijk het theoretische deel van deze cursus via e-Learning te voltooien. De kosten hiervoor bedragen €142,00.


Self-Reliant Diver

Duiken met een buddy is de norm, echter zijn er voor de meer ervaren duikers redenen te bedenken om tijdens een duik onafhankelijk of zelfredzaam te willen zijn. Hierbij is het noodzakelijk dat de juiste training genoten wordt, maar ook de juiste uitrusting is belangrijk. Als jij soloduiker wilt worden, moet je je goed bewust zijn van de risico's en deze aanvaarden, maar je ook realiseren dat deze avontuurlijke manier van duiken dit niet voor iedereen geschikt is.


Deze cursus richt zich op situaties waarin je normaalgesproken een buddy nodig hebt, zoals het plannen van je duik, berekenen van je luchtverbruik, back-up-apparatuur en het zelfstandig omgaan met noodsituaties onder water. Tijdens de drie buitenwaterduiken oefen je onder andere je het overschakelen op een back-up-systeem tijdens een gesimuleerde noodsituatie, je zwemt zonder masker, navigeert naar diverse locaties en gebruikt een DSMB. Je kunt na afronding van de Self-Reliant Specialty op een verantwoorde wijze solo gaan duiken, maar dit is natuurlijk niet verplicht. De cursus biedt een boost aan zelfvertrouwen en verbetert sowieso je vaardigheden als duiker.


- Vereisten: PADI AOW Divers van minimaal 18 jaar oud en die minimaal 100 duiken gemaakt en gelogd hebben mogen aan deze cursus meedoen. Ook zal je instructeur voorafgaande de start van de cursus jouw duikvaardigheden beoordelen. Naast je basisuitrusting heb je een DSMB, alternatieve luchtvoorziening, back-up duikcomputer nodig.

- Aanbevolen: We raden je aan sowieso zelf een DSMB aan te schaffen, zodat je met de werking hiervan vertrouwd raakt. Het investeren in een alternatieve luchtvoorziening en extra computer is aan te raden als je vaker wilt gaan soloduiken, maar dit is een afweging die je alleen zelf kunt maken.

- Opzet van de cursus: Naast het theoretische deel maak je drie solo-trainingsduiken.

- Tijdsbesteding: 2-3 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Self-Reliant Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.


PADI Self Reliant Diver
PADI Self Reliant Diver

Shark Conservation

Of je nu helemaal gek bent op haaien, er wellicht bang voor bent of gewoonweg meer over ze te weten wilt komen - met de AWARE Shark Conservation Specialty ontdek je de grote rol die haaien spelen in het mariene ecosysteem en onze economie. Het afnemen van de haaienpopulaties wereldwijd is een van de onderwerpen die op tafel komen, alsmede hoe jij een gepassioneerde haaienbeschermer wordt.


Dankzij het onderwijzen van jezelf en goed geïnformeerd te zijn over haaien, kun jij na het behalen van deze cursus misvattingen bestrijden en je steentje bijdragen ter bescherming van dit prachtige dier. Niet alleen wij hebben haaien nodig, maar zij ons nog meer!


- Vereisten: PADI (Junior) OW Divers van minimaal 12 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen.

- Aanbevolen: Via de Project AWARE-website kun je alvast een toolkit downloaden om jezelf in te lezen over deze cursus.

- Opzet van de cursus: Eén theorieles en twee buitenwaterduiken. Hierna ben jij in staat om aan iedereen uit te leggen wat het belang is van gezonde haaienpopulaties, waarom haaien uniek en vooral erg kwetsbaar zijn en wat de huidige stand van zaken is omtrent het behoud van haaien. Je leert hoe bedreigingen van de haai beheerst kunnen worden, je erkent de waarde van haaien en weet hoe je de drempels die de bescherming in de weg staan kunt wegnemen. Aan het einde van de cursus ben je tevens op de hoogte hoe jij je als duiker - waar dan ook ter wereld - kunt aansluiten bij een beweging die haaien helpt te beschermen.

- Tijdsbesteding: 1-2 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een AWARE Shark Conservation Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.


PADI Shark Conservation
Shark Conservation

Sidemount Diver

Dat je je duikfles uitsluitend op je rug kan dragen is een fabel. Veel duikers ervaren meer comfort en gemak tijdens het duiken met de duikflessen aan hun zij. Na het afronden van deze Specialty heb jij de flexibiliteit om zelf te beslissen op welke plek je je duikfles(sen) draagt en heb jij nog meer kennis opgedaan wat betreft het perfect stroomlijnen onder water.


Je leert tijdens het academische deel onder andere de vele voordelen van Sidemount-duiken, hoe je je set up op de juiste manier opbouwt en configureert, het optimaal uittrimmen van je gewichten en uitrusting - zodat je perfect uitgebalanceerd het water ingaat, maar ook hoe je de gasvoorziening managet, wisselt van tweede trap en je oefent hoe je op de juiste wijze moet reageren op eventuele problemen. In het water oefen je al je opgedane kennis tijdens een duik in beschut water en drie duiken in open water.


Oh, en nog een bijkomend voordeel. Na afronding van deze cursus is het zeulen met zware flessen verleden tijd: spring voortaan het water in, klik je duikflessen vast en daal af! :)


- Vereisten: PADI OW Divers van minimaal 15 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen. Je eigen duikpak, masker, snorkel en vinnen zijn een vereiste. Het duikcentrum zal je verder informeren over benodigde sidemount-uitrusting, waaronder een trimvest, harnassysteem en duikflessen met elk een eigen ademautomaat en meters.

- Aanbevolen: Voordat je aan het klassikale deel van deze cursus begint raden we je aan om het PADI Sidemount Diver- en Tec Sidemount Diver-handboek op te vragen en het eerste hoofdstuk door te nemen, zodat je. goed voorbereid aan de slag kunt!

- Opzet van de cursus: Buiten het theoretische deel maak je vier duiken, waarvan één in beschut water (denk hierbij aan een zwembad) en drie buitenwaterduiken.

- Tijdsbesteding:

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Sidemount Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.


Underwater Naturalist

Ben jij gek op de onderwaterwereld en wil je steeds meer kennis opdoen? Met deze Specialty leer tijdens klassikale lessen je meer over de leefomgeving voor fauna en flora, onderwaterecologie en bijvoorbeeld symbiose. Je komt meer te weten over welke verschillen er tussen de onderwaterwereld en de wereld daarboven zijn, de indeling in grote groepen van het onderwaterleven, de wisselwerking tussen verschillende soorten en hoe je verantwoord omgaat met het zeeleven om je heen.


Nadat je het theoretische deel afgerond hebt, ga je tijdens twee duiken het water in waar je je opgedane kennis in de praktijk brengt. Bepaalde gedragingen zullen meer dan voorheen opvallen en je zult zeedieren of koralen ontdekken waarvan je eerder niet wist dat ze bestonden. Eén ding is zeker: na afronding van de Underwater Naturalist-cursus ga je stukken meer zien en genieten van het onderwaterleven dan voorheen.


- Vereisten: PADI (Junior) OW Divers van minimaal 10 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen. Je hebt een leitje en potlood nodig om onder water je observaties te kunnen noteren.

- Opzet van de cursus: Klassikale lessen en twee buitenwaterduiken.

- Tijdsbesteding: 1-3 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Underwater Naturalist Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.


Underwater Navigator

Zoals in ons Advanced Open Water-blog al vermeld is deze duik tijdens je AOW-opleiding verplicht, en dat is om een goede reden. Gedurende deze Specialty leer je hoe je jezelf onder water kunt oriënteren en hoe je door een duikstek kunt navigeren. Tijdens theorielessen ga je dieper in op het gebruik van je kompas, waarvan je de basis tijdens je Open Water-cursus geleerd hebt. Je oefent het volgen van je kompas eerst op het droge, zodat je op een rustige manier kennis kunt maken met het volgen van graden en windrichtingen.


Tijdens de duiken ga je dezelfde oefeningen doen onder water. Dit kan met een buddy, waarbij je steeds wisselt van taak, of vergezelt door een divemaster of instructeur. Na het afronden van deze cursus weet jij tijdens het duiken precies waar je bent, waar je naar toe gaat en ben je in staat beter te observeren en je kompas onder water nauwkeurig te gebruiken en volgen zonder gedesoriënteerd te raken. Zo navigeer jij jezelf onder water aan de hand van natuurlijke oriëntatiepunten en vind je de boot terug zodat je geen lange stukken aan de oppervlakte hoeft te zwemmen.


- Vereisten: PADI (Junior) OW Divers van minimaal 10 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen.

- Opzet van de cursus: Deze cursus bestaat uit een theoretisch deel, waarna je de vaardigheden tijdens drie buitenwaterduiken toepast.

- Tijdsbesteding: 2-3 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Underwater Navigator Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.

- PADI e-Learning: Het is mogelijk het theoretische deel van deze cursus via e-Learning te voltooien. De kosten hiervoor bedragen €142,00.


Underwater Videographer

Video is een fantastische manier om een duikstek, de geluiden en onderwaterwereld te delen met anderen. De PADI Underwater Videographer Specialty-cursus is perfect voor jou als je mooie video's wilt leren maken onder water, alsmede hoe je je clips bewerkt en kan delen via social media-kanalen zoals ScubaEarth.


Tijdens het klassikale deel neemt je instructeur met je door hoe je het beste je eigen onderwater-videoapparatuur kunt uitzoeken, onderhouden en leer je welke opties er zijn qua behuizing en verlichting. Je zult de basisbeginselen van video's maken onder water leren, zoals het scherpstellen, belichting, hoe je een verhaallijn schiet en de opeenvolging.


Tijdens je duiken leer je hoe veiligheidsprocedures te volgen wanneer je in het bezit bent van een videocamera onder water, maar ook hoe je met dit extra stuk uitrusting respectvol omgaat met je omgeving. Hierna leer je hoe je de video's kunt bewerken en krijg je meer tips hoe je een video produceert die je duik goed vastlegt. Maak voortaan prachtige clips die de moeite waard zijn om meerdere keren naar te kijken!


- Vereisten: PADI (Junior) OW Divers van minimaal 10 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen.

- Aanbevolen: We waren je aan om in het bezit te zijn van een computer, zodat je hierop je video's kunt bewerken. Verder is het raadzaam om bewerkingssoftware aan te schaffen.

- Opzet van de cursus: Deze cursus bestaat uit een theoretisch deel, waarna je de opgedane kennis tijdens drie buitenwaterduiken toepast.

- Tijdsbesteding: 2-3 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Underwater Videographer Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.


Wreck Diver

De onderwaterwereld bestaat niet alleen uit natuurlijke flora en fauna - een voorbeeld hiervan zijn wrakken die gezonken zijn als gevolg van een ongeluk of doelbewust zijn afgezonken om te dienen als kunstmatig rif. Na verloop van tijd worden deze overblijfselen de habitat voor onderwaterleven.


Op veel duikplekken kun je verschillende soorten wrakken zien, van schepen tot auto’s, boten, of vliegtuigen die allen fascinerend zijn om te ontdekken en verkennen. Buiten dat het in en rondom wrakken vaak wemelt van het zeeleven, is het vanuit historisch oogpunt interessant om te bekijken en voegt het voor de ervaren duiker ook een extra dimensie toe om ze van binnen te kunnen ontdekken.


Je leert tijdens je klassikale lessen alle ins- en outs hoe je verschillende soorten wrakken kunt ontdekken en verkennen. Belangrijk is dan ook te weten voorafgaande je duik wat de indeling van het wrak is, de geschiedenis die erachter zit en hoe je potentiële gevaren onderzoekt. Tijdens het praktische deel ga je samen met je instructeur op onderzoek uit, oefen je gespecialiseerde wrakduikvaardigheden, speciale vinslagen, maak je gebruik van lijnen en haspels en train je het voorkomen van algemene problemen.


- Vereisten: PADI Adventure Divers van minimaal 15 jaar oud mogen aan deze cursus meedoen.

- Opzet van de cursus: Buiten het theoretische deel maak je vier duiken.

- Tijdsbesteding: 2-3 dagen.

- Vrijstelling: Indien je tijdens je AOW een Wreck Adventure-duik gemaakt hebt, levert deze eerste duik mogelijk een vrijstelling van deze Specialty-cursus op.

- PADI e-Learning: Het is mogelijk het theoretische deel van deze cursus via e-Learning te voltooien. De kosten hiervoor bedragen €142,00.


PADI Wreck Diver
PADI Wreck Diver

Comments


Get in touch

  • Facebook
  • Instagram

© 2023 by All Things Scuba Diving

Contact opnemen

Bedankt voor de inzending!

bottom of page