top of page

PADI - Advanced Open Water

  • Foto van schrijver: Sil Masturzo
    Sil Masturzo
  • 13 feb 2023
  • 5 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 17 feb 2023

Je hebt je PADI Open Water gehaald en je hebt het duikvirus te pakken. Nadat je wat ervaring hebt opgedaan als Open Water-duiker is de Advanced Open Water-opleiding een logische vervolgstap. Met deze cursus word je een meer zelfstandige en ervaren duiker. Je krijgt de ruimte om je eigen interesses te verdiepen door de specialty dives, leert navigeren en mag hierna duiken tot een diepte van 30 meter.


Opzet van de cursus

Net als de PADI Open Water-cursus bestaat AOW uit een theoretisch en een praktisch gedeelte, maar verder is het eigenlijk niet te vergelijken. Was je tijdens je Open Water nog vooral bezig met je comfortabel en zeker voelen onder water, kun je tijdens je Advanced je vooral richten op het verfijnen van je skills en kennis.


De cursus bestaat uit 5 duiken genaamd Adventure-dives, allen met een eigen doel en onderwerp. Je kunt 3 van de duiken zelf kiezen uit een lijst onderwerpen, hiervan zullen we hieronder de meest voorkomende uitlichten. 2 duiken zijn verplicht, namelijk Diep en Onderwater Navigatie. Voor alle duiken geldt dat je van tevoren een hoofdstuk moet lezen en vragen moet maken over het onderwerp, waarna je ze zult bespreken met je instructeur. Hiervoor kun je niet slagen of zakken – het gaat erom dat je eventuele fouten begrijpt en besproken hebt.


Voor de meeste Adventure-dives geldt bovendien dat ze een soort introductieduik zijn voor een diepgaandere PADI-specialty. Mocht je dus een duik doen die je extra leuk vindt, kun je de betreffende specialty doen en je kennis verder uitbreiden.


Duiken tijdens Advanced Open Water-cursus
Duiken tijdens Advanced Open Water-cursus

Verplicht: Diepduiken

De diepe duik is misschien wel de meest kenmerkende van de Advanced Open Water-certificering. Hierbij mag je namelijk tot wel 30 meter diepte afzakken. Bij het theoretische gedeelte zul je leren wat er op deze diepte gebeurd met druk en hoe dit invloed heeft op jou, je lichaam en je apparatuur. Tijdens de duik neemt je instructeur je mee tot 30 meter diepte, waar je demonstraties krijgt van hoe de druk objecten beĆÆnvloedt (bijvoorbeeld door een plastic flesje mee te nemen) en hoe kleur verandert.


Verplicht: Onderwater Navigatie

Deze duik is om een goede reden verplicht: na het afronden hiervan heb je namelijk een goed beeld van hoe je jezelf onder water kunt oriƫnteren en hoe je door een duikstek kunt navigeren. De theorie gaat dieper in op het gebruik van je kompas, waarvan je de basis tijdens je Open Water hebt geleerd. Het volgen van je kompas ga je eerst oefenen op het droge, zodat je rustig kennis kunt maken met het volgen van graden en windrichtingen. Tijdens de duik ga je dezelfde oefeningen doen onder water. Dit kan met een buddy, waarbij je steeds wisselt van taak, of vergezelt door een divemaster of instructeur.


Optioneel: Nachtduiken

Wanneer je je comfortabel voelt in het water en overdag geniet van de onderwaterwereld, is het de moeite waard om ook je nachtduik te doen. Deze Adventure-dive moet je sowieso gedaan hebben wanneer je op een later tijdstip een nachtduik wilt maken, dus waarom deze niet meteen bij je Advanced Open Water-cursus doen?


Net als boven water, is alles onder water anders ’s nachts, waardoor je nieuwe dieren te zien krijgt of dieren die normaal overdag slapen opeens actief ziet worden. De theorie geeft je de kennis hoe je je zaklamp optimaal kunt gebruiken en hoe je je handsignalen zichtbaar houdt voor je buddy in het donker. Vaak ga je tijdens zonsondergang naar beneden, zodat je onder water langzaamaan kunt wennen aan het donker.


Optioneel: Peak Performance Buoyancy

EƩn van de belangrijkste skills tijdens het duiken is natuurlijk je drijfvermogen, of buoyancy in het Engels. Dit onderscheidt de beginnelingen van de gevorderden en dit perfectioneren maakt van een redelijke duiker een goede duiker. Door je drijfvermogen onder controle te hebben kun je ervoor zorgen dat je niet per ongeluk tegen koralen of je buddy aanzwemt, leer je met je ademhaling te bepalen of je omhoog of naar beneden gaat en merk je dat je onder water je trimvest eigenlijk nauwelijks hoeft te gebruiken.


In dit geval is de theorie relatief kort – dit is namelijk echt een kwestie van oefenen! Je zult de basisbeginselen wel uitgelegd krijgen, ook zodat je onder water de aanwijzingen van je instructeur makkelijk begrijpt, maar de duik is zonder meer het leukste. Hierbij kan je instructeur namelijk een soort hindernisbaan voor je creĆ«ren. Zo zijn er duikstekken met metalen structuren waar je doorheen, onderdoor of tussendoor kunt zwemmen, waarbij het doel natuurlijk is om niets aan te raken. Deze Adventure-dive is dan wel niet verplicht, wat ons betreft is het absoluut een aanrader om te kiezen om een meer zelfverzekerde duiker te worden.


Optioneel: Wrakduiken

De onderwaterwereld bestaat niet alleen uit natuurlijke flora en fauna. Op veel plekken kun je ook verschillende soorten wrakken zien – schepen, auto’s, boten, vliegtuigen, noem het maar op! Na verloop van tijd worden deze overblijfselen de habitat voor onderwaterleven. Hiernaast is het vanuit historisch oogpunt interessant om te bekijken, maar voegt het voor de ervaren duiker ook een extra dimensie toe om de wrakken van binnen te kunnen ontdekken.


Let er wel op dat je met deze Adventure-dive nog niet bevoegd bent om naar binnen te gaan, het is slechts een kennismaking waarin je de basis leert. Als je interesse hebt in wrakduiken en wilt leren hoe je wrakken kunt penetreren, kun je de specialty Wrakduiken volgen.


Wrakduiken tijdens Advanced Open Water-cursus
Wrakduiken tijdens Advanced Open Water-cursus

Optioneel: Fish ID

Wanneer je je onder water bevindt, zie je een onvoorstelbaar aantal wezens waar je op het land niet mee in aanraking komt. Van vissen tot schelpdieren, koraal en zeenaaktslakken tot grote vissen en zoogdieren. Wel zo fijn als je deze enigszins weet te herkennen: daar is de Fish ID Adventure-dive perfect voor. Tijdens de theorie leer je over de meest voorkomende families en soorten en wat ze herkenbaar maakt.


Tijdens de duik neem je een potlood mee en een lei, waarmee je onder water kunt schrijven. Zo kun je aantekeningen maken en bijhouden wat je ziet. En zoals bij alles geldt natuurlijk ook hiervoor: oefening baart kunst! Hoe meer duiken je maakt, hoe makkelijker het wordt om de verschillende dieren te herkennen en van elkaar te onderscheiden


Optioneel: Driftduik

Veel duikstekken zijn voorzien van een stevige portie stroming. Zeker als je interesse ligt bij het zien van de mega mariene fauna, is de kans groot dat je uiteindelijk op dit soort stekken zult gaan duiken. Hiervoor is de Drift Adventure-dive een goede basis. Hierin leer je de beginselen van het duiken bij milde of harde stroming - hoe kom je eruit, hoe gebruik je het in je voordeel, en hoe zorg je ervoor dat het veilig blijft? Dit klinkt eng, maar kan een echte toevoeging zijn aan je duik. Zo kun je je bijvoorbeeld laten meevoeren door de stroming, waardoor je eigenlijk nauwelijks zelf inspanning hoeft te leveren.


Let er wel op dat je deze Adventure-dive natuurlijk alleen kunt doen op plekken waar er stroming is - meren vallen dus sowieso al af. Informeer bij je duikschool of de mogelijkheid tot deze Adventure-dive er is.


Fish ID tijdens Advanced Open Water-cursus
Fish ID tijdens Advanced Open Water-cursus

Lijst met beschikbare Adventure-dives - dikgedrukt zie je de verplichte duiken:

  • Ondersteuning van duikers met een beperking (Adaptive Support)

  • Duiken op hoogte (Altitude Diving)

  • Duiken vanaf een boot (Boat Diving)

  • Grotduiken (Cavern Diving)

  • Diep (Deep Diving)

  • Het opblazen en gebruiken van een SMB (Delayed Surface Marker Buoy - DSMB)

  • Onderwaterfotografie (Digital Underwater Imaging)

  • Opruimduiken (Dive Against Debris - AWARE)

  • Duiken met een DPV (Diver Propulsion Vehicle - DPV)

  • Stroming (Drift Diving)

  • Droogpak (Dry Suit)

  • Nitrox (Enriched Air)

  • Visidentificatie (Fish ID)

  • Volgezichtsmasker (Full Face Mask)

  • IJsduiken (Ice Diving)

  • Nachtduiken (Night Diving)

  • Perfectioneren van drijfvermogen (Peak Performance Buoyancy)

  • Rebreather pak (Rebreather)

  • Zoeken en bergen (Search & Recovery)

  • Duiken met een eigen extra fles (Self-Reliant diving)

  • Shark conservatie (Shark Conservation)

  • Duiken met flessen aan beide kanten (Sidemount)

  • Onderwater naturalist (Underwater Naturalist)

  • Onderwater navigatie (Underwater Navigation)

  • Wrak (Wreck Diving)

Kosten

De kosten van een Advanced Open Water verschillen per land. Over het algemeen ligt de prijs rond de €300. In Zuidoost-AziĆ«, Zuid/Midden-Amerika en Noord-Afrika is dit vaak iets lager, terwijl je in Europa, AustraliĆ« en Noord-Amerika iets boven dit bedrag uitkomt. Dit verschilt natuurlijk per duikschool en per pakket wat je afsluit, vaak kun je door accommodatie erbij te boeken al wat korting krijgen op de prijs van de cursus.

Comments


Get in touch

  • Facebook
  • Instagram

© 2023 by All Things Scuba Diving

Contact opnemen

Bedankt voor de inzending!

bottom of page