De verschillen tussen duikorganisaties zoals PADI, SSI, RAID en CMAS
- Sil Masturzo
- 13 feb 2023
- 6 minuten om te lezen
In de duikwereld zijn er veel verschillende instellingen die jou als duiker kunnen certificeren. Als instructeur of duikleider werk je dan ook uit naam van ƩƩn van deze instellingen. Alle organisaties moeten bovendien voldoen aan de veiligheidsstandaarden van de ISO, waardoor je je ervan kunt verzekeren dat het veiligheidsniveau hetzelfde is, ongeacht met wie je duikt. Er zijn meer dan 150 verschillende organisaties actief, op lokaal of internationaal niveau. In dit blog lichten we de 4 meest bekende internationale organisaties uit.
Hou het volgende in gedachten: Het maakt weinig uit welke organisatie je certificeert, het belangrijkste is dat je je comfortabel voelt bij de instructeur en deze de kennis goed kan overbrengen. Je leert, zeker bij de basiscursussen, bij iedere organisatie de benodigde skills om jezelf een duiker te mogen noemen.
De meeste duikscholen en -centra accepteren ook certificeringen van organisaties waarbij ze niet zijn aangesloten. Funduiken op vakantie kan dus in principe altijd zonder problemen. Hierbij wel als kanttekening dat wanneer je duikt bij een centrum die bij een andere organisatie aangesloten zit, ze niet in de juiste systemen kunnen kijken om je certificatie te controleren. Zorg er dus voor dat je altijd een pasje of e-card bij je hebt.
Dit is overigens niet hetzelfde voor opvolgende cursussen. Soms kan het gebeuren dat wanneer je gecertificeerd bent door de ƩƩn, je niet het opvolgende equivalent kunt doen bij de ander. PADI is hier over het algemeen wat gemakkelijker in, maar laat je van tevoren goed informeren. Voor professionals is het pas mogelijk om tussen organisaties te switchen met een volledige cross-over zodat je op de hoogte bent van alle standaarden en criteria.
PADI (Professional Association of Diving Instructors) is de grootste duikorganisatie ter wereld. Deze van oorsprong Amerikaanse instelling verzorgt zo'n 70% van de duikcertificeringen per jaar. Met meer dan 6200 duikscholen en -centra over de hele wereld is er altijd wel een PADI-centrum in de buurt. PADI wordt gereguleerd door de WRSTC (World Recreational Scuba Training Council).
PADI heeft een groot en gevarieerd aanbod aan duikcursussen. Zo kun je bij ze terecht voor recreatief duiken, tec duiken, mermaid duiken en freediving. Hiernaast zijn er ook meer dan 45 specialty-courses die je kunt doen om jezelf als duiker te specialiseren op een vlak van jouw keuze. Als professional kun je zelfs een specialty-course ontwikkelen!
Online leren is een groot onderdeel van het aanbod van PADI. Iedere cursus heeft de theorie online beschikbaar en kan dus van tevoren worden voorbereid. Zo kun je op je eigen tempo het theoretische gedeelte afronden en op een eventuele bestemming je volledig richten op je skills in het water.
PADI werkt met een hiƫrarchie aan cursussen om je niveau als duiker aan te geven. Na Rescue Diver splitst dit zich op in professionele cursussen en amateur cursussen. Hieronder kun je zien hoe dit is ingedeeld. De specialties die hieronder zijn uitgelicht zijn niet alle beschikbare cursussen, maar slechts een voorbeeld. De zwarte blokken representeren de professionele cursussen die je kunt volgen.

SSI staat voor Scuba Schools International en wordt gezien als tweede grootste internationale duikorganisatie. Je vindt in 110 landen meer dan 2500 aangesloten duikcentra en -scholen. Als SSI-instructeur ben je verplicht aangesloten te zijn bij een centrum, dus je kunt hierbij niet kiezen voor een zelfstandige instructeur - hetgeen bij PADI wel kan.
SSI geeft C-cards uit - online certificaties die aangepast worden naargelang het aantal duiken wat je maakt. Na 100, 500, 1000 en 5000 duiken krijg je accreditaties toegewezen aan je kaart. Net als bij PADI kun je met specialty's toewerken naar de titel van Master Diver, de hoogst mogelijke titel als amateur.
Ook de opzet van de cursussen is vergelijkbaar met PADI. Zo begin je als Open Water en kun je kiezen voor een professioneel of een amateur traject - in beide gevallen zijn er eindeloos veel opties om je te specialiseren. Let wel dat dezelfde namen niet per se overeenkomen met cursussen bij PADI - zo is een PADI Advanced Open Water bij SSI een Advanced Adventure Diver.

RAID (Rebreather Association of International Divers) is op het gebied van recreationeel duiken een relatief nieuwe naam, maar heeft een langere voorgeschiedenis. Deze organisatie begon namelijk als trainingsorganisatie voor rebreathers en tec diving.
Het voordeel van RAID op het gebied van online leren is dat zij niet hun hardcopy lesmaterialen hebben aangepast aan online, maar dat alles juist ontwikkeld is voor een online leeromgeving. RAID is op dit moment de snelst groeiende internationale organisatie, vooral in de markt in Aziƫ en de Pacifische Oceaan.
Voor professionals is een heel groot voordeel dat je geen bijdrage hoef te betalen aan RAID om te mogen lesgeven in hun naam. Dit moet bij andere organisaties wel en kan snel oplopen tot honderden euro's per jaar.
Qua cursussen vind je ook hier een hiƫrarchisch aanbod met een groot aantal specialisaties. Bij RAID kun je niet gaan voor de titel van Master (Scuba) Diver als hoogste titel als amateur, maar wel voor Master Rescue Diver.

CMAS (ConfƩdƩration Mondiale des ActivitƩs Subaquatiques) stamt uit 1959 en overziet inmiddels meer dan 130 lokale organisaties op 5 verschillende continenten. Het is een van de weinige organisaties die geen winstoogmerk heeft. Ook was het de eerste die een trainingsprogramma voor wetenschappelijk duiken aanbood, waar vele anderen op gebaseerd zijn. Ze staan dan ook, nu nog steeds aan de voorgrond van technisch en wetenschappelijk duiken.
Bovendien zijn bij CMAS niet de instructeurs aangesloten bij de organisatie, maar de duikers zelf. De instructeurs zijn dus duikers die zich tot instructeur hebben laten opleiden. Doordat er veel lokale organisaties aangesloten zijn onder CMAS, zijn dit ook lokale verenigen waarbij je kunt duiken in plaats van onafhankelijke duikcentra en -scholen.
CMAS werkt in tegenstelling met andere organisaties met een gesimplificeerd systeem. Zo kun je alleen gaan voor 1, 2 of 3 sterren, waarbij 1 ster ongeveer gelijkwaardig is aan een Open Water certificering, 2 sterren aan Rescue Diver en 3 sterren aan Dive Master of Instructeurskandidaat. Als instructeur kun je weer ook 1, 2 of 3 sterren behalen.
Qua specialisaties zijn er een stuk minder opties en degenen die er zijn zijn vooral gericht op technisch duiken. Klik hier voor een overzicht van de specialties die je kunt volgen per niveau.
Praktische verschillen
Skills en standaarden
Tussen de verschillende duikorganisaties zitten er ook qua opleiding en standaarden verschillen. Zo zijn PADI en SSI beiden gereguleerd door het WRSTC, maar komt dit in de praktijk anders tot uiting. De skills die je tijdens een Open Water leert, zijn bij PADI stricter qua volgorde en hoeveelheid dan bij SSI. Ook worden sommige skills anders aangepakt, zoals bijvoorbeeld een scenario waarbij je geen lucht hebt.
RAID en CMAS zijn niet aangesloten bij het WRSTC. Dit uit zich dan ook in verschillende structuren en standaarden tijdens de cursussen. Bij RAID is het grootste verschil dat alle oefeningen in neutrale trim moeten worden volbracht. Dit betekent dat je dus al hangend in het water ze moet kunnen voltooien. Dit is een groot verschil met PADI en SSI, waarbij je vaak de oefeningen al knielend doet.
Bij RAID en CMAS is er ook verschil wat betreft theorie. Bij CMAS is deze een stuk diepgaander en uitgebreider dan bij PADI en SSI. RAID wordt er juist wel eens om bekritiseerd dat de theorie niet genoeg zou zijn, zeker op het gebied van de natuurkundige en fysiologische achtergrond van duiken. Wel moet je bij RAID je volledige theorie hebben afgerond voordat je het water in mag. Ook is er een standaard voor de totale tijd die je onder water moet hebben doorgebracht om gecertificeerd te worden.
Kosten
PADI is over het algemeen in vergelijking met SSI duurder. Een opmerkelijk verschil is bovendien dat voor e-learning extra wordt gerekend, terwijl dit bij SSI bijvoorbeeld gratis te vinden is op de website.
CMAS is door het 3-sterrensysteem uiteindelijk goedkoper omdat je, om op hetzelfde niveau te komen minder certificeringen hoeft te doen. RAID vraagt voor sommige cursussen om meer duiken dan vergelijkbare certificaties bij andere organisaties en valt hierdoor juist vaak wat duurder uit.
Certificeringslimieten
Als PADI of SSI Open Water Duiker ben je gecertificeerd om tot 18 meter af te zakken, terwijl je met een vergelijkbaar niveau bij CMAS tot 20 meter mag. Het volgende niveau certificeert je automatisch tot 40 meter, terwijl je hiervoor bij andere organisaties een speciale cursus moet volgen - ook als professioneel duiker. Bovendien is het recreationele limiet bij CMAS 60 meter en niet 40.
Welke organisatie moet ik kiezen?
Er is geen goede of slechte keuze op het gebied van duikorganisaties, uiteindelijk is het aan jou om te bepalen waar je je het prettigst bij voelt. Lees je vooraf in over de verschillende duikscholen en check wat reviews. Of breng bij aankomst op bestemming een bezoekje aan een aantal duikshops om er een gevoel bij te krijgen.
Alle organisaties hebben uiteindelijk hetzelfde doel: meer mensen op een verantwoorde manier van de onderwaterwereld laten genieten.
Comments